Blogi

Maailmantalouden näkymät ovat heikentyneet äkillisesti

Anni Norring
Kirjoittaja
Vanhempi ekonomisti

 Maailmantalouden näkymät ovat synkentyneet nopeasti ja epävarmuus on lisääntynyt, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF 22.4. julkaistussa ennusteessaan. Taustalla on räjähdysmäisesti lisääntynyt epävarmuus, kun Yhdysvaltain uusi hallinto horjuttaa protektionistisella kauppapolitiikallaan maailmantalouden perusrakenteita.

Välittömät vakaushuolet ovat lisääntyneet rahoitusmarkkinoilla eikä keskipitkän aikavälin haavoittuvuuksiakaan ole ratkaistu. Lisäksi velkaantuminen koettelee finanssipolitiikan kestävyyttä.

Tunnelma Washington DC:ssä on siis kaikin puolin huolestunut kansainvälisen yhteisön kerääntyessä IMF:n ja Maailmanpankin kevätkokouksiin tällä viikolla.

Maailmantalouden kasvu hidastuu selvästi

IMF ennustaa maailmantalouden kasvun hidastuvan 2,8 prosenttiin tänä vuonna ja 3,0 prosenttiin ensi vuonna (kuvio 1). Siinä missä vielä tammikuussa odotettiin vakaata, joskin vaisua 3,3 prosentin kasvua, odotetaan maailmantalouden kasvun nyt hidastuvan selvästi ja kasvuennustetta on korjattu reilusti alaspäin. IMF:n ennusteen ajureista keskeisin on luonnollisesti protektionistinen kauppapolitiikka ja epävarmuus. Myös geopoliittiset jännitteet, konfliktit ja maailmantalouden jakautuminen geopoliittisiin blokkeihin painavat edelleen näkymiä. Geopoliittinen tilanne ei näytä lientymisen merkkejä ja multilateralismin toimintaedellytykset ovat kaventuneet.

Kuvio 1.

Erityisesti Yhdysvaltojen näkymät ovat heikentyneet huomattavan paljon. IMF odottaa Yhdysvaltojen kasvavan tänä vuonna 1,8 prosenttia. Tammikuussa kasvun odotettiin jatkuvan 2,7 prosentin vauhdissa, joten arviota Yhdysvaltojen talouden kasvusta on korjattu merkittävästi alaspäin. Taustalla on tullien vaikutus, mutta Yhdysvaltojen talouden pitkään vahvana jatkunut veto on hidastumassa muistakin syistä. Myös Kiinan kasvuennustetta on korjattu alaspäin 4 prosenttiin. Euroalueen 0,8 prosentin kasvuennuste tälle vuodelle on sen sijaan hyvin lähellä tammikuun odotuksia.

IMF odottaa kasvun myös jatkuvan vaisuna, vaikka välittömästä epävarmuudesta selvittäisiinkin. Keskipitkän aikavälin keskikasvuksi ennustetaan 3,2 prosenttia, mikä on reilusti viime vuosikymmenten noin neljän prosentin keskiarvoa hitaampaa. Maailmantalous näyttää jämähtäneen rakenteellisesti hitaamman kasvun ja korkeamman velkaantumisen ympäristöön. Pidemmän aikavälin ajureista IMF korostaa rakenteellisia ongelmia, kuten demografiaa ja heikkoa tuottavuuskehitystä.

Tullit vaikuttavat inflaatioon ja kaupan näkymiin

Inflaation hidastuminen jatkuu, vaikka kehittyneiden talouksien inflaatioennustetta vuodelle 2025 onkin korjattu ylöspäin Yhdysvaltojen jatkuvien inflaatiopaineiden vuoksi. Inflaation sitkeys on Yhdysvalloissa kohtalaisen laaja-alaista ja inflaatio-odotuksissa on näkynyt kohoamista. Tullit eivät helpota tilannetta. Tulleilla ajatellaan tavallisesti olevan inflaatiota kiihdyttävä vaikutus, mutta muutokset kauppavirroissa voivat johtaa myös deflaatiopaineisiin joillain alueilla. Suurimman osan talouksista odotetaan kuitenkin edelleen saavuttavan hintavakaustavoitteensa vuoden 2025 aikana.

Kansainvälisen kaupan näkymät ovat heikentyneet merkittävästi. Kaupan kasvu romahtaa 3,8 prosentista vuonna 2024 vain 1,7 prosenttiin tänä vuonna. Vielä tammikuussa IMF odotti kaupan kasvavan tänä vuonna 3,2 prosenttia. Hidastuvan kasvun syyt ovat ilmeiset: lisääntyvät protektionistiset toimet ja kasvava kauppapoliittinen epävarmuus. Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kahdenvälinen kauppa tulee romahtamaan, ellei tullipäätöksiä peruta tai niihin tehdä merkittäviä sektorikohtaisia myönnytyksiä. Tällä taas tulisi olemaan hyvin suuria vaikutuksia tuotantoketjuihin, kauppavirtoihin ja maailmankauppaan.

Riskinäkymä on viime vuoden paremman tilanteen jälkeen jälleen tukevasti negatiivisen puolella, ellei jopa suorastaan synkkä. Osa syksyn ja tammikuun ennusteen alasuuntaisista riskeistä on realisoitunut ja mukana ennusteen perusurassa. Näistä keskeisimmät ovat Kiinan kiinteistömarkkinoiden ongelmien jatkuminen, energiahintojen kohoaminen Euroopassa ja protektionistisen kauppapolitiikan lisääntyminen. Tammikuussa IMF kuitenkin katsoi Yhdysvaltojen näkymiin liittyvän lähinnä yläsuuntaisia riskejä. Nyt Yhdysvaltojen talouden kasvuennustetta on korjattu merkittävästi alaspäin, eikä ainoastaan tullien aiheuttamien häiriöiden vuoksi.

IMF kantaa huolta myös rahoitusmarkkinoista

Siinä missä syksyllä rahoitusvakausriskien katsottiin olevan lyhyellä aikavälillä tasapainossa, on IMF nyt selvästi enemmän huolissaan rahoitusmarkkinoiden näkymistä. Kansainväliset rahoitusolot ovat kiristyneet ja levottomuus markkinoilla on kasvanut. Samalla pidemmän aikavälin haavoittuvuudet, kuten velkaantumisen kasvu ja korkeat arvostustasot, eivät ole kadonneet mihinkään. IMF kehottaakin keskuspankkeja varovaisuuteen ja finanssivalvojia tarkkaavaisuuteen. Velkaantuneissa maissa parasta vakauspolitiikkaa olisi finanssipolitiikan kiristäminen.

Ennusteessa on tällä kertaa poikkeuksellista epävarmuutta. IMF on huomioinut ennusteen perusuran oletuksissaan 4. huhtikuuta voimassa olleet tullit. Tämän lisäksi IMF julkaisee vaihtoehtoisen skenaarion, jossa ei huomioida 2.4. ilmoitettuja Yhdysvaltojen tulleja. Tässä skenaariossa maailmantalouden kasvu ei juuri hidastuisi vaan jatkuisi noin 3,2 prosentin vauhtia.

Kauppapoliittinen tilanne voi muuttua nopeasti. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että vaikka kaikki tullipäätökset peruttaisiin välittömästi, epävarmuus ei hälvene. Siinä missä pörssikurssit voivat toipua nopeastikin, vaativat yritysten investoinnit ja kuluttajien luottamus ennustettavan, vakaan ympäristön palautuakseen.

Takaisin ylös