Blogi

Suomi matkalla talousosaamisen huipulle

Anu Raijas
Kirjoittaja
Talousosaamisen neuvonantaja

Suomen ensimmäinen talousosaamisen strategia pyrkii nostamaan suomalaisten talousosaamisen maailman kärkeen vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta realistinen. Globaali talous ja digitalisaation kehittyminen edellyttävät kansalaisilta vahvaa talousosaamista. Ymmärrys talouden perusasioista on tänä päivänä yksi keskeisistä kansalaistaidoista. Keskuspankin näkökulmasta korostuu erityisesti ymmärrys säästämisestä, velan hallinnasta ja sijoittamisesta.

Miksi talousosaaminen on tärkeää? Yksilötasolla talousosaaminen tukee ihmisten kykyä tehdä harkittuja päätöksiä, joilla he voivat saavuttaa taloudellista hyvinvointia. Yhteiskunnan tasolla hyvin taloutensa hallitsevat kansalaiset edistävät vakautta, koska talousosaaminen vähentää esimerkiksi ylivelkaantumisesta ongelmia.

Päivittyvää talousosaamista globaalissa taloudessa

Digitalisaation ja globaalin talouden myötä talousosaaminen ei ole enää kerran opittu taito, vaan kansalaisten olisi päivitettävä tietojaan, taitojaan ja asenteitaan jatkuvasti. Teknologinen kehitys tarjoaa raha-asioiden hoitoon uusia toimijoita ja palveluita sekä muuttaa kuluttajan taloudellisten transaktioiden luonnetta: ostamista, maksamista ja ylipäätänsä kaikkea rahan käyttöä. Nämä tuovat kuluttajien käyttöön uusia mahdollisuuksia, mutta myös riskitekijöitä, joiden hallinta edellyttää talousosaamista. Osaamisen tulee kehittyä, kun taloudellinen toimintaympäristömme muuttuu.

Suomen Pankin rooli talousosaamisen edistämisessä

Suomen Pankki on tukenut jo pitkään erityisesti nuorten talousosaamista. Keskuspankin johtokunnan jäsenet ja asiantuntijat vierailevat oppilaitoksissa eri puolilla Suomea pitämässä talousaiheisia luentoja. Pankki on myös rahoittanut Helsinki Graduate School of Economics’n toteuttamaa, verkossa kaikille saatavilla olevaa Talous-kurssia. Tämän lisäksi pankin ja Finanssivalvonnan työntekijät ovat osallistuneet Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimaan Taloustaitohankkeeseen, joka auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aikuisia talousasioiden haltuun ottamisessa.

Suomen Pankin rahamuseon talousosaamiskeskus järjestää opastuksia, työpajoja ja koulutuksia erityisesti toisen asteen opiskelijoille ja heidän opettajilleen. Nuorille tarjotaan pääasiassa talouteen liittyvää tietoa niin, että se herättää heidät tarkastelemaan käyttäytymistään ja asenteitaan.

Syksyllä 2024 avattiin talousosaamiskeskuksen uudet nettisivut, joilta löytyy uusia talousosaamisen sisältöjä. Opettajille suunnatut digitaaliset sisällöt on suunniteltu helpottamaan talousaiheiden käsittelyä kouluissa ja siten tukemaan nuorten talousosaamisen kehittymistä.

Yhteistyöllä talousosaamisen huipulle

Suomen Pankki tekee yhteistyötä oikeusministeriön, viranomaisten, opetushallinnon, järjestöjen ja finanssisektorin yritysten kanssa luodakseen tehokkaampia ja vaikuttavampia talousosaamisen edistämiskeinoja. Talousosaamiskeskuksen kautta Suomen Pankki järjestää yhteistyössä sidosryhmiensä kanssa vuosittaisia Talous tutuksi -koulutuksia opettajille.

Suomen Pankki on mukana OECD:n kansainväliseen talouskasvatusverkostossa (OECD/INFE), jossa jaetaan eri maiden kesken hyviä käytäntöjä, ideoita ja menetelmiä muualla sovellettavaksi. Kansainvälisen yhteistyön avulla talousosaamistoimet on mahdollista pitää ajan tasalla ja huomioida niiden kehittämisessä globaalit muutokset.

Jotta suomalaiset olisivat maailman parhaita talousosaamisessa, tarvitaan tämän tavoitteen eteen ponnistelemaan yhteiskunnan kaikki sektorit. Rajat ylittävällä yhteistyöllä voimme kehittää talousosaamista niin, että sen vaikutukset näkyvät yksilön ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnissa.

Tähän työhön tervetulleita ovat kaikki, jotka pitävät kansalaisten talousosaamista tärkeänä. Yhteistyö on avainasemassa, jotta varmistamme että suomalaiset ovat maailman parhaita talousosaajia vuoteen 2030 mennessä.

Anu Raijas
Kirjoittaja Anu
Raijas

Talousosaamisen neuvonantaja

etunimi.sukunimi(at)bof.fi

Takaisin ylös